Ay ve Güneş
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ay ve Güneş

/

 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  Video BölümüVideo Bölümü  
SIK KULLANILAN BÖLÜMLER
Tıkla Dinle Kutucukları & Maneviyat& Aşk ve Sevgi & Lakırdı Ovası & SEYR-i ALEM & DİVAN-I EDEBİYAT
GİTMEK İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMÜN İSMİ ÜZERİNE TIKLAYIN
EN SON GÖNDERİLEN 10 MESAJ
Konu Yazan GöndermeTarihi
Salı 05 Şub. 2019, 11:07
Cuma 25 Ocak 2019, 12:06
Salı 04 Ara. 2018, 09:09
C.tesi 17 Şub. 2018, 10:29
C.tesi 17 Şub. 2018, 10:26
C.tesi 17 Haz. 2017, 13:04
Perş. 25 Mayıs 2017, 09:45
Cuma 12 Mayıs 2017, 09:58
Cuma 12 Mayıs 2017, 09:56
Perş. 04 Mayıs 2017, 09:33

...Su...!!!

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
mcnn38
Admin
mcnn38

Erkek
Yaş : 43 Kayıt tarihi : 04/09/08 Mesaj Sayısı : 1871 Nerden : Geliyon İş/Hobiler : Yaşamak Lakap : GARİB

MesajKonu: ...Su...!!! ...Su...!!! Icon_minitimePaz 07 Eyl. 2008, 22:09

[glow=red,2,300]Su [/glow]


Su, yeryüzünün dörtte üçünü kaplayan bir sıvıdır. Bütün canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için en önemli unsurlardan biridir.

Suyun birkaç hususiyeti bilhassa dikkati çekmektedir. Suyun donma hususiyeti ve altıgen şekli alması, suyun kaynama inceliği, hayat için lüzumlu oluşu söylenebilir.

Su donduğu zaman hacminde % 10 oranında bir artış göstermektedir. Hacminin % 10 oranında artışı insanı düşündürmektedir. Çünkü göl, deniz, okyanus suları donduğu zaman husule gelen buz kitleleri hiçbir zaman suyun dibine inmez, devamlı olarak suyun üstünde kalır. Suyun hava ile alâkasını bir noktaya kadar kesen yalıtılmış bir madde gibi davranıp sıcaklığının + 4 °C de sabit bir seviyede kalması bu sayede mümkün olur. Havanın sıcaklığı sıfırın altında kaç olursa olsun suyun sıcaklığı sabit kalır ve bu durum ise su içerisindeki canlıların hayatlarının devamı için gereklidir. Suyun bu hususiyeti yani donunca hacminin % 10 artması olmasaydı ne olurdu? Donan su buz olup hacmi artmasaydı, tersine diğer sıvılar gibi olup hacmi azalsaydı teşekkül eden buzun yoğunluğu sebebiyle buz kütleleri suyun dibine doğru gidecek ve suyun derinliklerinden başlayıp hava ile temas ettiği yere kadar buz kütlesi halini alacaktı. O zaman suyun içinde canlıdan bahsetmek mümkün olmayacaktı. Ayrıca bir okyanusun buz yığını olduğunu düşününce bu buz yığını erimeyecekti. Çünkü buzun erimesi için bütün buz kütlelerinin sıcaklığının sıfırın üzerinde olması lâzımdı. Zamanımızda bile okyanuslarda yüzen buz dağlarına rastlanmaktadır. Bu buz dağlarının bir bölümü suyun üzerinde olduğu halde erimiyor da, ya okyanusun dibinde olsalardı erimesinden söz edilebilir miydi? Elbette edilemezdi

Buz içinde iki oksijen atomu arasındaki uzaklık 2, 76 A° dur (1 A° : 10 -8 cm). Buzun kristal yapısı bal peteğine benzer. Bünyesinde içi boş altıgen prizmalar bulunur. Bu boşluklar sebebiyle buzun bir gramının hacmi 1,09 mililitredir. Buzun yapısı böyle olmasaydı, yani içinde boş altıgenler bulunmasaydı, bir gramının hacmi ancak 0,5 mililitre kadar olurdu.

Suyun diğer bir hususiyeti ise kaynama noktasıdır. Su, molekül ağırlığından beklenmeyecek kadar yüksek bir sıcaklıkta donar ve kaynar. Suyun kaynama noktası, oksijenin grubunda bulunan diğer element hidrürlerinin kaynama noktalarını gösteren eğrinin ekstrapolasyonuyla (eğrinin uzatılmasıyla) bulunsaydı, yaklaşık olarak -80 °C ta kaynaması lâzım gelirdi. Halbuki, bildiğimiz gibi, su deniz seviyesinde 100 °C ta kaynar. Görülüyor ki suyun kaynama noktası beklenenden daha fazladır.

Diğer hidrür bileşiklerinde ise durum şöyledir:

Buradan da anlaşılıyor ki su, müstesna bir sıvıdır. Diğer sıvılar gibi olsa idi —80 °C de kaynaması gerekirdi ve bu durumda kâinatta suyun varlığından bahsetmek mümkün olamaz ve hayat da olmazdı.

İnsan bünyesinin büyük bir bölümü sudan mürekkeptir. Hücreler içinde ve dokular arasında su vardır. İnsanın dışındaki bütün yaratıklarda da suya büyük ihtiyaç vardır.

Bir insan, beslenme ihtiyacı için nadiren bir günde iki litreden fazla su harcar. Ama temizlik ihtiyaçları için harcanan su bundan kat kat fazladır. Sanayide daha çok su sarfedilmektedir. Bir ton kağıt üretilmek istenildiği zaman binlerce ton suya ihtiyaç duyulmaktadır. Çelik ve aliminyum gibi maddeler elde edilmek istenildiği zaman da lazım olan su miktarı yine bundan çok daha fazladır.

Gökten rahmet olarak inen ve yerden âb-ı hayat gibi fışkıran suyu bize bahşeden Yüce Kudretin suda gösterdiği hikmetleri inceleme ne kadar güzel..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://med-cezir.eniyiforum.org

...Su...!!!

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Ay ve Güneş :: DİYAR-I İLİM :: KİMYA -

/

forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar