Ay ve Güneş
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ay ve Güneş

/

 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  Video BölümüVideo Bölümü  
SIK KULLANILAN BÖLÜMLER
Tıkla Dinle Kutucukları & Maneviyat& Aşk ve Sevgi & Lakırdı Ovası & SEYR-i ALEM & DİVAN-I EDEBİYAT
GİTMEK İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMÜN İSMİ ÜZERİNE TIKLAYIN
EN SON GÖNDERİLEN 10 MESAJ
Konu Yazan GöndermeTarihi
Salı 05 Şub. 2019, 11:07
Cuma 25 Ocak 2019, 12:06
Salı 04 Ara. 2018, 09:09
C.tesi 17 Şub. 2018, 10:29
C.tesi 17 Şub. 2018, 10:26
C.tesi 17 Haz. 2017, 13:04
Perş. 25 Mayıs 2017, 09:45
Cuma 12 Mayıs 2017, 09:58
Cuma 12 Mayıs 2017, 09:56
Perş. 04 Mayıs 2017, 09:33

Hayvanlarda Kimyevî Haberleşme

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
mcnn38
Admin
mcnn38

Erkek
Yaş : 43 Kayıt tarihi : 04/09/08 Mesaj Sayısı : 1871 Nerden : Geliyon İş/Hobiler : Yaşamak Lakap : GARİB

MesajKonu: Hayvanlarda Kimyevî Haberleşme Hayvanlarda Kimyevî Haberleşme Icon_minitimePaz 07 Eyl. 2008, 22:10

Hayvanlarda Kimyevî Haberleşme




Hayvanlar âleminde kimyevi maddeler ve hususiyle ‘kokular’ vasıtası ile anlatım oldukça geçerli bir usuldür. Kokular vasıtası ile hayvanlar birbirlerini bulabilmektedir.

Çok hücreli organizmalar arasında kimyevi maddelerle haberleşme ve anlaşma hadiselerinin başında hiç şüphesiz “kokulu maddeler” yer alır ve bunlardan böcekler ve kelebekler oldukça istifade ederler.

Yine çiçekli bitkiler, saldıkları kokular vasıtası ile hayvanları kendilerine çekerler ve böylece nesillerinin devamı imkanı sağlanmış olur. Bu arada böcekler de kendilerine gerekli olan balözü ve çiçek tozlarını alırlar ve bunlarla beslenirler.

Anlar, kelebekler, kuşlar ve hatta memelilerde koku aracılığı ile iki fert birbirini tanıyabilir ve hatta farklı türlerini ayırdedebilir. İnsanlarda da yeni doğmuş bir bebeğin özel kokusunun annesi üzerindeki tesiri inkar edilemez.

“Bombyx mori” denilen bir tür kelebek dişisinin karnının uç bölümünden ‘Şpmbykol” adı verilen bir çeşit koku ifraz edilir. Ayni türdeki erkeğin iki adet ince tüysü anteni üzerinde bulunan alıcılar (radarlar) bu maddenin kokusuna karşı oldukça hassastır. Kokuyu aldığı istikamete doğru süratle hareket eder.

Yanyana sıralanmış yüz kadar kovanın başında durduğumuz zaman hiçbir yabancı arının kovanlara sokulmadığını hayret ve ibretle görebiliriz.

Yeni Gine’de yaşayan ve uçan sincaba benzeyen keseli bir hayvan türünde baş, göğüs, ayaklarında bulunan çeşitli küçük bezlerden ifraz edilen bazı maddeler anlatım aracı olarak kullanılır.

Bal arılarında “feronom” lar kimyevi haberleşme aracı olarak kullanılırlar. Arıların “Nassanov bezi” nden salgılanan bu maddeler ile arı bulduğu çiçek kaynağını diğerlerine bildirir.

Yine kraliçe arının mandibular bezinden salgılanan “kraliçe maddesi” hizmetçi arılarca, kraliçe arıyı temizlerken, yutulur. Daha sonra bu yutulan madde geviş getirilerek kümenin diğer fertlerine verilir.

Kraliçe maddesinin tesiri ile işçi arılarının davranış ve gelişmelerinde iki türlü netice ortaya çıkar: 1- Bu arılar larvaları beslerken “kraliçe yapıcı besin maddesini” tatbik etmezler. 2- Kendi yumurtalıklarında gelişme durur ve kendileri kraliçe haline gelemezler.

Kraliçe arı bu yolla kovanın tek baki- mi durumuna gelir. Eğer kraliçe arı hastalanır ve zayıf düşerse bu kraliçelik maddesini ifraz edemez; o zaman kovanda yeni kraliçe arılar ortaya çıkabilir.

Varlıklar dünyaya gelişleriyle, her nimet gibi bilgi alış-verişini ve maksatlarını anlatma imkanını hazır bulmaları oldukça enteresandır. Var olma ve varlıklar arasındaki bu esrarengiz münasebet sibernetiğin gelişmesiyle ileride belki daha iyi anlaşılacaktır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://med-cezir.eniyiforum.org

Hayvanlarda Kimyevî Haberleşme

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Ay ve Güneş :: DİYAR-I İLİM :: KİMYA -

/

forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar