Ay ve Güneş
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ay ve Güneş

/

 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  Video BölümüVideo Bölümü  
SIK KULLANILAN BÖLÜMLER
Tıkla Dinle Kutucukları & Maneviyat& Aşk ve Sevgi & Lakırdı Ovası & SEYR-i ALEM & DİVAN-I EDEBİYAT
GİTMEK İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMÜN İSMİ ÜZERİNE TIKLAYIN
EN SON GÖNDERİLEN 10 MESAJ
Konu Yazan GöndermeTarihi
Salı 05 Şub. 2019, 11:07
Cuma 25 Ocak 2019, 12:06
Salı 04 Ara. 2018, 09:09
C.tesi 17 Şub. 2018, 10:29
C.tesi 17 Şub. 2018, 10:26
C.tesi 17 Haz. 2017, 13:04
Perş. 25 Mayıs 2017, 09:45
Cuma 12 Mayıs 2017, 09:58
Cuma 12 Mayıs 2017, 09:56
Perş. 04 Mayıs 2017, 09:33

Denizdeki Sanat Galerisi: Diatomeler

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
mcnn38
Admin
mcnn38

Erkek
Yaş : 43 Kayıt tarihi : 04/09/08 Mesaj Sayısı : 1871 Nerden : Geliyon İş/Hobiler : Yaşamak Lakap : GARİB

MesajKonu: Denizdeki Sanat Galerisi: Diatomeler Denizdeki Sanat Galerisi: Diatomeler Icon_minitimePaz 07 Eyl. 2008, 22:33

Denizdeki Sanat Galerisi: Diatomeler
Mk. Müh. Osman KARAGÖZ


Tek hücreli diatomeler, deniz içinde parıldayan yıldızlar, spiraller avizeler misali dönüp duran canlılardır. Hiçbiri birbirine benzemeyen tam 25 bin çeşit mücevher... Bu mikro canlılar gerçekten araştırılmaya değer. Zira dünyadaki bitkilerin en küçük ve ince sanatlarla yaratılmış olanı... Deniz dibindeki hummalı faaliyetin bir parçası... Milyonlarcası birden ortaya çıkıyor biraraya toplanıyor ve bazen de denizin derinliklerine kayıp gidiyorlar. Bir litre deniz suyunda 10 milyon belki de daha fazla... Zehirli gaz CO2 teneffüs edip canlılara temiz gazı (oksijeni) hediye eden de onlar.

Şimdi bu garip canlıların hayat hikâyesini X ışını astronomu olarak yıldızları araştıran Richard B. Hoover'dan dinleyelim. "On sene önce ilk defa bu mikro canlıları araştıran Ornelius Onderdonk'un diatome kolleksiyonuna rastladım. Bu diatome kolleksiyonu beni büyüledi. Adeta onlara aşık oldum. O günden beri bütün boş vaktimi onları incelemeye ayırıyorum. Şimdiye kadar binlercesinin fotoğrafını çektim ve yeni yeni numuneler toplamak için dünya çapında seyahatlar yapmaktayım. Kırmızımtırak jelatin renkli bu planktonlar su, ışık, CO2 ve gerekli besin bulunan sıcak ve soğuk sularda yetişirler. Bazı kutup buzul parçalarının esmer rengini bu diatomelerin verdiğini tesbit ettim."

Denizdeki Sanat Galerisi: Diatomeler 210cg7

Diatomelerin hepsi suda yaşamaz. Nemli yerlerde, ağaç gövdelerinde, tuğla duvarlar gibi yerlerde yaşarlar. Geçenlerde Belçika'da bir diatome kolleksiyonu üzerinde çalışırken, 1834 de toplanılmış diatomeleri su içine koyduğumda birden 150 yıllık uykudan uyanarak yüzmeye başlamaları beni hayrete sevketti.

Çapları 1 mm olması hesabıyla, diatomelerin insanı hayran bırakan incelikleri mikroskopsuz görülemez. Planktonların en bol bulunan nev'inin hücre sathı güzel desen ve şekillerle donatılmışdır.

Denizdeki Sanat Galerisi: Diatomeler 211jd9
Rutılarıa epilson’un 1240 defa büyütülmüş fotoğrafında birbiri içine çok hassas olarak geçmiş iki kabuk ve ortasında bütün hücrenin idare merkezi olan çekirdeği görülmektedir.

MED - CEZİR HADİSESİNİ SEZECEK YARATILIŞTA, BİR NEV
Diatomelerin resimlerini çekerken iki ana şekilde olduklarını gördüm. Birincisi Centrales denen, gözenek ve desenleri bir merkezden dışa doğru mükemmel bir simetriye sahip daha çok okyanuslarda yaşayan yuvarlak diatomeler. İkincisi de tatlı su ve göllerde yaşayan Pennaleslerdir ki, gözenek ve desenleri uzun ve iki uçludur.

Pennaleslerin hususi bir nev'i olan çubuk şekilli Hantzschia virgata'nın med-cezir (gel - git) esnasındaki mükemmel hareketleri deniz biyologu John Palmer tarafından keşfedildi. Onlar tam bu esnada kumlara gömülerek saklanıyor ve med - cezirden sonra kum yığınlarını kırmızımtırak hale getirerek adeta güneş banyosu yapmak için su üstüne süzülüyorlardı. Aynı davranışı haftalarca laboratuvarlarda da göstermekteydiler.

Bana kalırsa diatomelerin en harika kabiliyetleri kabuklanmalarındadır. Simyager gibi, erimiş silisyumu kıymetli bir taş olan opale dönüştürürler. Cama benzeyen kabuklardaki gözenekler, besinlerin içeri girmesine ve gaz alış verişine imkân verir.
İri bir balinanın sadece birkaç saat tok kalabilmesi için birkaç yüz milyar diatome gerekmektedir. Eski devirlerde yaşayan diatomeler denizin dibinde biriktirilerek bugün kullanılan petrolün kaynağını teşkil etmiştir.

Bir diatome araştırıcısının mikroskobu altında gözleyebileceği en muhteşem manzaralardan biri de diatomelerin üremesidir. Evvela hap kutusu şeklindeki kabuğun iki yatısı birbirini iterek ikiye bölünür. Bunu çekirdeğin bölünmesi takip eder. Her yeni çekirdeğin yarım kabuklardan birine doğru hareket etmesiyle yeni diatome kendini tamamlar.

ON GÜNDE BİR MİLYAR DİATOME
Dört ila sekiz saat arasında hayret verici bir hızla bir defa bölünerek ( bir on gün içinde bir milyar) çoğalabilen diatomeler engin ve zarif görünüşleriyle yüzlerce km2lik okyanusu kaplar ve ona renk katarlar. Silisyum ve besin maddelerini tüketen bu mikro canlılar ölünce okyanus derinliklerinde 300 metreye ulaşan diatome çamur ve bataklıklarını meydana getirirler. ( Kuzey Pasifik ve Antartika denizindeki gibi.)


Denizdeki Sanat Galerisi: Diatomeler 212bf8

Diatome toprağı (diatomit) Batı Amerikada çıkarılmakta ve filtrasyon ve izolasyon (tecrid) işlerinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda feza endüstrisi parçalarının yapımında, hammadde olarak boyacılık vb. işlerde kullanılmaktadır.

Gözle görülemeyecek kadar küçük bu canlılarla yeryüzünün bize hoş bir beşik yapılması bizleri hayrete sevketmekte ve ince hatlarla yazılmış Kâinat Kitabı'nı daha yakından ve dikkatle okumamızı istemektedir. Kar kristallerinden galaksilerin spirallerine kadar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://med-cezir.eniyiforum.org

Denizdeki Sanat Galerisi: Diatomeler

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Ay ve Güneş :: DİYAR-I İLİM :: BİYOLOJİ -

/

Yetkinforum.com | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar