Ay ve Güneş
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ay ve Güneş

/

 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  Video BölümüVideo Bölümü  
SIK KULLANILAN BÖLÜMLER
Tıkla Dinle Kutucukları & Maneviyat& Aşk ve Sevgi & Lakırdı Ovası & SEYR-i ALEM & DİVAN-I EDEBİYAT
GİTMEK İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMÜN İSMİ ÜZERİNE TIKLAYIN
EN SON GÖNDERİLEN 10 MESAJ
Konu Yazan GöndermeTarihi
Salı 05 Şub. 2019, 11:07
Cuma 25 Ocak 2019, 12:06
Salı 04 Ara. 2018, 09:09
C.tesi 17 Şub. 2018, 10:29
C.tesi 17 Şub. 2018, 10:26
C.tesi 17 Haz. 2017, 13:04
Perş. 25 Mayıs 2017, 09:45
Cuma 12 Mayıs 2017, 09:58
Cuma 12 Mayıs 2017, 09:56
Perş. 04 Mayıs 2017, 09:33

M.Nedim Hazar Korkunun rotasında

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
emiroğlu

avatar


Yaş : Kayıt tarihi : 09/09/08 Mesaj Sayısı : 594 Nerden : İş/Hobiler : Lakap : amcasını arıyor

MesajKonu: M.Nedim Hazar Korkunun rotasında M.Nedim Hazar Korkunun rotasında  Icon_minitimeC.tesi 19 Ara. 2015, 16:10

Lügatler, Perseküsyon'u şöyle tanımlıyor: “Kötülük görme sanrısı. Hastanın sürekli izlendiğini, hakkında komplolar kurulduğunu, kendisine eziyet edildiğini duyumsamasıdır.”

Kitle ile korku arasındaki bağdan bahsetmek gerekirse; korku durumunda kitle birleştirici olmaya, beraber kalmaya, kaçacaksa bile aynı yöne doğru koşmaya güdülüdür. Bunun farkında olanlar, korkuyu çok iyi birleştirme aracı olarak kullanabilirler. Zaten onları kitle yapan şey, kaçtıkları yönün aynı oluşudur. Doğrusu da budur belki, farklı yöne koşmak yalnızlığı, yalnızlık tehlikeyi ve korumasızlığı getirir. Bu kaçış çoğu zaman bir inanç birliği sanısına sebebiyet verir. Elias buna ‘nabazan' ya da ‘ritmik kitle' diyor.

Yukarıdaki satırlar yıllar önce kaleme alınan kitabım, “Barbarları Beklerken/Yıkıldı Büyük Babil” kitabından alındı.

Orwell ve Zamyatin gibi yazarlar, işin bilimsel yönünden habersiz olarak distopyalarında kullandılar bu meseleyi ve enteresan şekilde “korku ile şartlandırmak” demiş her ikisi de. Amigdalaların keşfi ise çok sonra, neredeyse 20. yy sonlarına doğru.

Amigdala, nöronların beyinde oluşturduğu şeklen bademe benzeyen bir bölüm. Başta korku olmak üzere tüm duyguları denetliyor. Üzüntü, sevinç, üşüme, yanma, ağrı… Hepsini amigdala sayesinde hissediyoruz. Bilim adamları 1970'li yılların sonunda enteresan bir şey fark etti. İnsan, kendini tehlikede hissettiği anda, yani amigdalanın sadece korku devresi açık kaldığında değir tüm hisleri otomatik olarak devre dışı bırakıyor.

Şöyle izah edeyim; örneğin caddede karşıdan karşıya geçerken bir araba hızla size yaklaştı ve çarpması an meseli. O anda korku algınız dışındaki tüm hisleriniz önemsizleşiyor, devre dışı kalıyor. Beyin sadece hayatta kalmak üzerine çalışıyor.

“Ya istikrar, ya kaos” söylemi yıllardır gerek ülkemizde, gerek başka toplumlarda siyasetçilerin sıklıkla kullandığı bir kampanya söylemidir. Açıkçası rasyonel karşılığı olmadıkça pek işe yaramaz. Ancak, bizde olduğu gibi, bir seçim sonrasında aniden terör olayları patlak verip, neredeyse her kasabaya bir ölüm haberi gelmeye başladıysa kitlesel amigdala devreye girebiliyormuş. 1 Kasım sonuçlarını bir de bu mercekle okumak yararlı olacaktır.

Elbette korku ile ilişkimiz sadece siyaset ve seçimle kısıtlı değil. Bir şekilde vehimlerin tetiklediği ‘Perseküsyon' ile hayatı ıskalıyoruz ve hatta garip şekilde bundan mutlu olduğumuz sanıyoruz.

İnsanı çok iyi tanıyan William Shakespeare, bu konuda yazmayacak da ne yapacak? İşte “Korkuyor” isimli şiirinden bazı bölümler:

“İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için, sevmekten korkuyor./ Sevilmekten korkuyor, kendisini sevilmeye layık görmediği için./ Düşünmekten korkuyor, sorumluluk getireceği için./ Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için./ Duygularını ifade etmekten korkuyor, reddedilmekten korktuğu için./ Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğinin kıymetini bilmediği için./ Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için./ Ve ölmekten korkuyor aslında yaşamayı bilmediği için.”

Watson'un “korku ile koşullamak” dediği deneyi belki toplumsal olarak test edenler şimdilerde muvaffak olmanın tadını çıkarıyorlardır. Ancak daha büyük bir referans var hemen şurada:

“Bilesiniz ki, Allah'ın dostlarına hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de. Onlar iman etmiş ve Allah'a karşı gelmekten sakınmış olanlardır. “ (Kur'an-ı Kerim, 10/62-63)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

M.Nedim Hazar Korkunun rotasında

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Ay ve Güneş :: DÜNYA VE ÜLKEMİZDE YAŞAM :: GAZETE YAZILARI ve YAZARLARI -

/

Yetkinforum.com | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar