Messenger ile nikahlanmak ve evlilik caiz midir? Karşı cinsle chat yapmak caiz mi?
Yazar
Mesaj
mcnn38
Admin
Yaş : 44
Kayıt tarihi : 04/09/08
Mesaj Sayısı : 1871
Nerden : Geliyon
İş/Hobiler : Yaşamak
Lakap : GARİB
Konu: Messenger ile nikahlanmak ve evlilik caiz midir? Karşı cinsle chat yapmak caiz mi? Çarş. 05 Kas. 2008, 13:08
İnternet üzerinden nikahlanma:
İnternet üzerinden nikah yapmak isteyen bir kimsenin ifadelerinin nikah meclisinde şahitler huzurunda okunmasıyla nikah yapılabilir. Şahitler olmadan iki kişinin msn üzerinden nikahalanması geçersizidir. Herhangi bir vekil olmadan msn veya mektupla nikah geçerli olmaz.
Nikah kıyılırken uzakta olan kimse mektupla, telefonla veya internet gibi başka bir haberleşme vasıtasıyla istedigi, güvendigi bir tanıdığına vekalet vererek nikah yapılabilir.
Nikah yapılırken İcap ve kabul taraflarca işitilmeli ve anlaşılmalıdır. Ancak sağır ve dilsizler özel işaretleriyle irade beyanında bulunabilecekleri gibi, İslâm hukukunda mektupla evlilik akdi yapma kolaylığı da getirilmiştir. Mektup diğer taraf ve şahitler huzurunda okunur, bu tarafın da kabulü ile nikâh akdi tamamlanır. Burada nikâh meclisi hükmen bir sayılır (el-Kâsânî, II, 231; el-Cezîrî, IV, 16).
Nikah anında iki şahidin ve eşlerin yada vekillerinin bulunması ve evet demeleri şarttır. Bu nedenle kadının kendi gelemiyorsa iki şahidin yanında birisine vekaletini vermelidir. Vekilin de nikah anında bulunması ve vekil olduğu kişi adına evet demelidir.
İnternette karşı cinsle çet (chat) yapmak caiz mi?
Bir müslümanın başka Müslüman kardeşleriyle ister karşılıklı isterse sanal ortamda olsun konuşup dertleşmesi güzel bir şeydir. Ancak bu aynı cins olanlar içindir. Bir erkeğin bir kadınla konuşması ise bazı yönlerden dikkat etmeyi gerektirir.
Örneğin aşk, sevgi, gıybet, yalan ve şehevi hisleri uyandıran şeylerden olursa bu kesinlikle doğru değildir. Bu konuda kişinin evli veya bekar olması fark etmez. Evli birinin günahı ise daha fazla olur.
Fakat dini konularda Allah’ı, ölümü, ahireti ve dini duygu ve düşünceleri hatırlatan konuşmalar olursa elbette bunlar yasak olmadığı gibi sevabı da vardır. Ölçünüz bu olmalıdır. Bu ölçülerle hareket ettiğiniz zaman günaha girmeyeceğinizi ve kendinizi koruyacağınızı söyleyebiliriz. Ayrıca yaptığınız işi bir de vicdanınıza sormanızı tavsiye ederiz. Vicdanınız rahat değilse o işten vazgeçiniz.
Evlenmeyi düşünenlerin, yanlarında akrabalarından birer kişi bulunmak şartıyla bir yerde oturup yalnız konuşmaları caizdir, hatta sünnettir. Fakat flört tarzı ilişkilerde kadın ve erkeğin yanlarında akrabaları bulunsa bile konuşmaları caiz değildir. Dinimiz zinayı yasakladığı ve haram saydığı gibi zinaya götüren yolları da tıkamış ve haram saymıştır.
Aynı şekilde de internetten tanışılan birisi ile istediğiniz gibi havadan sudan konuşmak ve chatleşmek caiz değildir. şayet ona islamiyeti anlatıp sevdirmeye çalışsanız o başka meseledir. Yoksa başka tarzda konuşup sohbet etmek insanı yanlış neticelere götüreceğinden caiz görülmemektedir.
Ayrıca Sağlam ailelerin ve aile bağlarının kurulabilmesi ve tesis edilebilmesi için, evliliğin sağlam temellere dayandırılması gerekir. Bu nedenle, İslamiyet görücü usulü teşvik etmekle beraber, adayların birbirleriyle görüşmesini de esas kabul etmiştir.
Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki, birbirlerini hiç tanımayan ve ailece de tanışmayan iki kişinin internette birbirlerine verdikleri ifadelere güvenip de evlilik gibi ciddi bir işe yeltenmemeleri gerekir. Çünkü, bu şekilde ki bir tanışma hüsran ile sonuçlanabilir. Bizim kanaatimiz sizin veya herhangi bir insanın böyle bir yöntemle evliliği seçmemesidir.
İnternette tanışılan bir kimseyle evlenmek doğru mu?
Evlilik her ne kadar iki kişinin anlaşarak ve bir araya gelerek kurdukları bir beraberlik gibi görülse de, asıl itibariyle bir aile gibi toplumun ana direğini sağlam bir temel üzerine kurmaktır. Bir milleti millet yapan en önemli bir kurum varsa, o da aile kurumudur. Kişiler burada şekillenir, nesiller bu çatı altında yetişir. Yoksa evlilikler geçici hevesler, anlık zevkler gibi gelir/geçer hayaller üzerine kurulursa, kısa ömürlü bir anlaşmaya imza atılmış olunur ki, bunun içinde ne bir mutluluk, ne de kalıcı bir sevgi ve fedakarlık duygusu vardır.
Meselenin mahzurlu tarafı da şu: İnternet aracılığıyla tanışan gençler kararlarını verdikten sonra konuyu ailelerine açıyorlar, anne-babanın gönlünü kazanmıyorlar. Bir de sanal ortamda tanışan ve bir süre anlaşan kişiler eksik yönlerini gizleyebiliyor ve saklayabiliyorlar. İleride söz verilen şeylerden birer birer vazgeçiliyorsa, evlilikten beklenen güven ve sadakat sarsılıyor. Bu açıdan tanışmalar hangi yolla yapılmış olursa olsun, evliliğin ayın zamanda dini ve ahlaki bir ve kurum olduğu da ihmal edilmemelidir.
Sadece dini nikah yaptırmak doğru mu?
Resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görmüyoruz. Özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılmasını gerekli buluyoruz.
Nitekim Osmanlı Aile Hukuku kararnamesinde de mahalle kadısına kayıt yaptırılmayan nikahların geçersiz sayılacağı ifade edilmiş ve resmi nikah üzerinde ısrarla durulmuştur.
Yalnız kalınca günah işlemiş olmamak için dini nikahı tercih ediyorlar. Halbuki daha sonra telafisi çok zor durumlarda kalabiliyorlar.
Bir kadın ve erkek şahitler huzurunda nikahlansalar karı koca sayılacaklarından erkek boşamadan kadın başkasıyla evlenemez. Bu açıdan çok tehlikelidir. Nitekim bize bu konuda onlarca soru geliyor. "Ben bir erkekle dini nikah kıydırmıştım. O beni boşamıyor ne yapayım" " Ben dini nikahtan boşanmadan başkasıyla evlendim. Zina sayılır mı" gibi tüyler ürperten pek çok problemle karşılaşıyoruz. Bu açıdan her ne kadar gizli olarak şahitler huzurunda nikahlanmak caiz ise de sonunda telafisi imkansız olaylar olabiliyor. Bu nedenle resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını asla doğru bulmuyoruz.
Messenger ile nikahlanmak ve evlilik caiz midir? Karşı cinsle chat yapmak caiz mi?