Hayatınızdan memnun değil misiniz? (bir de bu yazıyı okuyun o zaman)
Yazar
Mesaj
mcnn38
Admin
Yaş : 44
Kayıt tarihi : 04/09/08
Mesaj Sayısı : 1871
Nerden : Geliyon
İş/Hobiler : Yaşamak
Lakap : GARİB
Konu: Hayatınızdan memnun değil misiniz? (bir de bu yazıyı okuyun o zaman) Cuma 05 Eyl. 2008, 10:56
Ben kendi soru ve sorunlarıma cevap ararken bu yazıya rastladım.Yazıda başına (eminim ki hiçbirimiz bu kadar kötü durumda değiliz) ağır belalar uğramış birinin durumu ve sorusuna verilen cevap var ve açık söylemek gerekirse şuanki halime hem şükür ettim hem de utandım biraz Rabbim'in verdiği nimetlerden sizlerle de paylaşmak istedim belki sizde sahip olduklarınıza şükredersiniz...!!!
İnsana kaldıramayacağı yük yüklenir mi?
Soru Allah kullarına kaldıramayacakları yükü vermez diyorlar. Ben kaza geçirdim felç kaldım kaldıramıyorum böyle yaşamayı, mutsuzum, geleceğimden korkuyorum beter durumlara düşerim diye. Ne yapacağım ben kalan ömrümde namaz kılıyrum, dua ediyorum çok şükür kimseye muhtaç değilim maddi olarak. Ben kaldırdığım için mi bu dert bana geldi. Hep ağlıyorum, güneş batınca mtlu oluyorum bir gün daha geçti ömrüm azkaldı diye. Nedir bunun hikmeti bunu kaderimde ben mi istedim de, yazıldı bana. Seçme şansım?
Değerli Kardeşimiz;
Cenâb-ı Hakk, Kur'an-ı Kerîm'inde: “Allah, kişiye ancak gücünün yeteceği kadar teklif eder” (Bakara Sûresi, âyet: 286.) buyurmakla, kullarına çekemeyecekleri yükleri teklif etmediğini açıkça bildirmektedir. İnsanın bedeninin takat getiremeyeceği veya mal varlığının kâfi gelmeyeceği yükler olduğu gibi, aklının da tek başına erişemeyeceği hakikatler vardır. Bunların hepsi, kullara çekemeyecekleri yüklerin yüklenmediği hakikati içerisindedir.
Konuyu bazı misâllerle açıklayalım: - Ayakta duramayacak kadar hasta olan bir kimse, namazını oturarak kılar. - Oturamayacak ve kımıldayamayacak durumda bulunan bir hastanın ise namazı te'hire kalır. - Ramazan'da unutarak yemek yiyen kimsenin orucu bozulmaz. - Kendisine zorla haram bir şey yedirilen kimse mes'ul olmaz. - Fakir bir Müslümana hacca gitmek ve zekât vermek farz değildir. Misâller çoğaltılabilir. Bunlar Cenâb-ı Hakk'ın Âdil-i Mutlak olduğuna ve kullan için takat getiremeyecekleri yükler takdir etmediğine birer delildir. Allahü Teâlâ mutlak- adaletiyle kullarının mes'uliyetlerini bedenî ve malî durumlanyla olduğu gibi, içinde bulunduklan şartlarla, imân hakikatlerini kavrama ve İslâmî hükümlere vâkıf olabilme imkânlarıyla da sınırlandırmıştır. Yâni, Cenâb-ı Hakk, kullarının akıllarına da kaldıramayacağı yükleri yüklememiştir. Şu hakikati de bilmek icab eder:
İnsanların bu dünyadaki asıl vazifeleri Cenâb-ı Hakk'a imân ve O'na itaat etmek olduğundan, en düşük seviyedeki akla dahi Hâlık-ı Kerîm'in varlığını idrâk etme kabiliyeti verilmiştir. Az bir akılla dünya işleri lâyıkıyla görülemediği halde, bu kâinatın bir yaratanı olduğu bilinebilir. Diğer taraftan, bir eli olmadığında dünyevî işlerini bir derece aksattığı halde, aynı insan iki elini ve iki ayağını da kaybetse Allah'ı tanımasında, bilmesinde hiçbir noksanlık duymaz. Aklıyla bu kâinatın sultanını idrâk ettikten sonra, bedenî durumunun da müasadesi nisbetinde O'na karşı ibâdetini yapar. Âdil-i Mutlak olan Allahü Azimüşşân her insana bu dünya imtihanını kazanacak kadar akıl ihsan etmiş, akıl hastalan ile sinn-i teklife ulaşmayan çocukları imtihandan muaf tutmuştur.
“İbadet iki kısımdır: Bir kısmı müsbet, diğeri menfî. Müsbet kısmı malûmdur. Menfî kısmı ise, hastalıklar ve musibetlerle musibetzede za’fını ve aczini hissedip Rabb-ı Rahîmine ilticakârane teveccüh edip, onu düşünüp, ona yalvarıp hâlis bir ubudiyet yapar. Bu ubudiyete riya giremez, hâlistir. Eğer sabretse, musibetin mükâfatını düşünse, şükretse, o vakit herbir saati bir gün ibadet hükmüne geçer. Kısacık ömrü uzun bir ömür olur.” Lem’alar
Allah Resûlünün (asm.) en mükemmel mânâda gerçekleştirdiği kulluk vazifelerinden biri de sabırdır. O (asm.) sabır imtihanını da hicretlerle, harplerle, nice musibet ve sıkıntılarla en ilere mânâda kazanmıştır.
Namaz müminin miracıdır. Musibet ve hastalıklar ise bir başka yükseliş merdivenidir. Bir Müslüman, Allah’ın her emrini dinledikçe ve her yasağından sakındıkça manen yükselir. Bu yükselmenin bir başkası da musibet ve hastalıklara sabır yoluyla gerçekleşir. Maruz kaldığı musibetler insana aciz bir kul olduğunu, ve trafik kazalarından sellere, fırtınalara kadar hiçbir hadiseyi önleyecek güce sahip olamadığını tam ders verir. Hastalıklar da aynı dersi insanın iç aleminde tekrarlar. Harici tesirler gibi kendi bedenindeki olaylara da söz geçiremediğini çok iyi anlayan insan, tedavi için gerekli tedbirleri aldıktan sonra, kendine malik olamadığının şuuru ile Rabbine tevekkül eder ve şifayı Ondan bekler. Bu hal mümin için büyük bir terakkidir.
Bir ömür boyu böyle değişik tecellilerle farklı imtihanlar geçiren insanlar, bu kısa dünya hayatının ardından ebediyet yurduna göç edeceklerdir. Bu gölgelerin asıllarına kavuşacak, marifet ve muhabbet nimetini de kemaliyle orada bulacak ve tadacaklardır.
Selam ve dua ile... Sorularla İslamiyet Editör
toprağım
Yaş : 32
Kayıt tarihi : 07/09/08
Mesaj Sayısı : 47
Nerden : mutluluğun olabileceği her yerdennnn
İş/Hobiler : Lakap : kuzu(tubişşş)
Konu: Geri: Hayatınızdan memnun değil misiniz? (bir de bu yazıyı okuyun o zaman) Paz 28 Eyl. 2008, 10:43
teşşekürler belkide şuanda benim için çok önemliii bu yazı
mcnn38
Admin
Yaş : 44
Kayıt tarihi : 04/09/08
Mesaj Sayısı : 1871
Nerden : Geliyon
İş/Hobiler : Yaşamak
Lakap : GARİB
Konu: Geri: Hayatınızdan memnun değil misiniz? (bir de bu yazıyı okuyun o zaman) Paz 28 Eyl. 2008, 10:44
ne demek topraaam derdne demanı kendin bulman ii olmuş ..
toprağım
Yaş : 32
Kayıt tarihi : 07/09/08
Mesaj Sayısı : 47
Nerden : mutluluğun olabileceği her yerdennnn
İş/Hobiler : Lakap : kuzu(tubişşş)
Konu: Geri: Hayatınızdan memnun değil misiniz? (bir de bu yazıyı okuyun o zaman) Paz 28 Eyl. 2008, 10:48
saol abicim
Hayatınızdan memnun değil misiniz? (bir de bu yazıyı okuyun o zaman)